S-a născut la 24 octombrie 1947 în localitatea Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud. Bunicii: Floarea şi Ilie Peter. Părinţii săi au fost familie de ţărani români din Telciu: Leonora şi Ioan Peter. Familia sa este formată din soţul Adrian şi fii săi: Mihail Adrian şi Valeriu Nicolae, nora Aurica şi nepoatele: Eleonora şi Alina Teodora. Cea mai mare parte a activităţii sale profesionale a desfăşurat-o ca referent de specialitate folclor muzical în cadrul Serviciului conservare, valorificare etnografie şi folclor, la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. În plan profesional şi ca interpretă a folclorului năsăudean şi transilvan a realizat multe lucruri demne de luat în seamă:

 

De peste 35 de ani a cules folclor literar şi muzical din satele judeţului Bistriţa-Năsăud.

În perioada 1971 – 1975 a lucrat în învăţământ ca maistru instructor la Şcoala Generală de 10 ani din Telciu, absolvind post liceal două cicluri de perfecţionare pentru maiştri instructori.

În anul 1978 a câştigat Trofeul Concursului “Floarea din Grădină” – organizat de Radioteleviziunea Română şi în urma succesului înregistrat a fost solicitată să activeze la Casa de Cultură Năsăud.

A editat discuri Electrecord şi a făcut înregistrări Radio, toate sub bagheta compozitorului şi dirijorului George Vancu, continuându-şi activitatea de culegătoare de folclor. 

Din anul 1990 a participat la organizarea acţiunilor culturale din judeţ, festivaluri, spectacole etc. din care amintim:

În cadrul acestor acţiuni a făcut muncă de teren pentru pregătirea formaţiilor participante, a prezentat pe scenă festivalurile şi a susţinut recitaluri folclorice alături de colegii săi din judeţ şi invitaţii din ţară, solişti de renume.

 

A fost prezentă vreme de peste 35 de ani la numeroase spectacole prilejuite de mari evenimente istorice, dezveliri de monumente, Ziua eroilor, Ziua minerului etc.

A organizat şi susţinut multe concerte umanitare pentru diferite categorii sociale defavorizate.

A colaborat cu Radio şi Televiziunea Naţională promovând în concerte şi emisiuni rapsozii satelor de la care a cules cântecele, dar şi tineri interpreţi de a căror iniţiere s-a ocupat.

A fost solicitată ca şi consultant de specialitate la realizarea unor filme TV cu rapsozi şi individual:

A participat alături de ansamblurile săteşti din judeţul Bistriţa-Năsăud la concerte şi Festivaluri folclorice pe marile scene ale ţării şi lumii, concerte televizate sau înregistrate.

A realizat numeroase filmări TV şi emisiuni Radio în care apromovat rapsozi şi tineri interpreţi, din judeţul Bistriţa-Năsăud.

A făcut înregistrări cu rapsozii satelor la Studioul Sonex-Zalău compact-discuri şi casete cu ţăranii, acompaniaţi de un taraf tradiţional. Alte înregistrări cu rapsozi efectuate în teren sunt depozitate în arhiva instituţiei în care a lucrat.

Din culegerile realizate de-a lungul întregii sale cariere artistice a editat următoarele cărţi de specialitate: Cântări năsăudene; Cântarea de pe urmă – verşuri şi cântece morţăşti din ritualul de înmormântare; Destin – Valeria Peter Predescu (carte autobiografică).

pagina următoare